Babák

Miért inkább egy Mandula Dolls babát?

Nem sípol, beszél, pisil, kopog, ellenben puha, egyedi és szerethető.

Természetes, gyerekbarát anyagokból készült egyedi, kézműves termék.

A Mandula Dolls waldorf ihletésű baba sajátossága, az egyszerűen kidolgozott arc, szeme, orra és szája jelzés értékű. Ez a szülők számára esetleg idegen, de a gyerekeknek végtelenül természetes.

Teste pamutból készül és gyapjúval van kitömve. Haja szintén gyapjú, mohair. Ruhája és cipője általában pamut, vagy gyapjú, kötött vagy varrott, esetleg horgolt.

A Mandula Dolls babával való kapcsolat, együttlét, együtt játszás számos előnnyel bír a szülő számára is:

  • támogatod a gyermeked természethez, természeteshez való kötődését,
  • gyermeked esztétikai érzéke pozitív irányban alakul, fejlődik,
  • hozzásegíted, hogy megbecsülje és értékelje az egyediséget, az emberi alkotást,
  • bátorítod, hogy felfigyeljen ezen értékekre és becsben tartsa,
  • hozzájárulsz, hogy fontossá válhasson számára a fantáziája szabadon szárnyalása,
  • biztonságot nyújt a gyermeked számára, hogy bátran és szabadon kifejezheti érzéseit egy általa kialakított varázslatos világban,
  • segít megérteni mit érez a gyermeked, csak figyeld a játékát,
  • amit érez a gyermek azt fogja viszontérezni a babán, ezt megfigyelheted rajta, szavak nélkül is érteni fogod - hiszen a baba mindig igazat mond

 

Lelki háttér

A baba gyermekeink játéktárában kiemelt szerephez jut. Már egészen kis korban nagy jelentősséggel bír a gyerekek életében. A baba az ember mása. Amikor játszanak vele, azonosulnak.  Ehhez szabadságra és biztonságra van szükség, valamint egy olyan társra, akire ki tudják vetíteni az őket foglalkoztató érzéseket. A játék alkalmával a gyerekek újraélik, feldolgozzák a velük történt eseményeket. Nem mindegy tehát, hogy egy puha, meleg, megnyugtató, gombolyű formákkal bíró, egyedi babát vesz a kezébe a gyermeked és azzal azonosulhat, vagy egy ipari, műanyag tucatgyártmányt. A szelíd arc lehetőséget ad a gyerekeknek a saját képzeletüket használni, így képesek lesznek belelátni a saját érzésüket és íly módon feldolgozni azt. Lehet a baba szomorú, vidám, ijedt, dühös, huncut. Nem erőltet rá a gyermekedre olyan érzéseket, ami természetes módon nem fakad belőle a játék során. Szabadságot hagy neki, hagyja a fantáziáját, éppen aktuális érzéseit kibontakozni.

Gyakran a lányok anyukákká válnak a babázás során, míg a fiúkból apukák lesznek. Hiszen ne feledjük, a fiúk is igazán szeretnek babázni!

A gyapjú és pamut felveszi az otthon illatát, ami a gyermekedet jó érzéssel tölt el játék közben. Bárhol játszik is vele, mindenhol a biztonságos otthon illatát árasztja magából a baba.

 

A babák gondozása

Ezekenek a babáknak lelkük van, így odafigyelést, gondozást igényelnek. Ezt a törődést meghálálják, hiszen rendeltetésszerű használat esetén generációkon átívelő játékról van szó. Majd a gyermeked a saját babáját tovább örökítheti a saját gyermekének, vagy még tovább is.

Szükség esetén lehet néha fürdetni. Ruha nélkül, langyos, hűvös vízbe téve nyomkodjuk óvatosan, amíg a piszkos rész eltűnik. Lógatva vagy fektetve (gyakori forgatással) gyorsan szárítsuk, hogy belül a gyapjú hamar ki tudjon száradni. Fürdetés után az arcát újra kell színezni, én stockmar méhviasz téglakrétát használok hozzá. A kréta összetétele is természetes anyagokból áll. A krétával megszínezünk egy anyagdarabot, vagy zsebkendőt, majd ezzel az anyaggal visszük fel a színt a baba arcára.

 

Csak a fantázia szabhat határt

Méreténél fogva is ideális társ a gyerekek számára. Lehet kézben vinni, elfér a babakocsiban is, valamint egy pici hátizsákban vagy kosárban is kísérheti az úton a gyermekedet. Ahogy kényelmes.

Mivel öltöztetős baba, lehet készíteni neki újabb ruhákat. Általában szezonális ruhákban készülnek a babák, nyáron könnyű nyári ruhát, télen kabátot vagy kötött pullóvert hordanak. Ha tudsz kötni, varrni, könnyedén bővíteni tudod a ruhatárat, vagy egy ügyes kezű barát, rokon, nagynéni vagy nagymama biztosan szívesen készít néhány szezonális darabot. Karácsony vagy születésnap alkalmával hatalmas örömöt okozhat a gyerekeknek egy új ruha vagy kiegészítő a babának. Arról nem is beszélve, hogy a rokonoknak is megkönnyíti az ajándékon való töprengést. Az idősebb rokonok is szívesen kapcsolódnak be, hiszen számukra ez nosztalgikus lehet. Talán közel áll hozzájuk a textilből készült játék, amihez lehet készíteni ruhákat, kiegészítőket, melybe az alkotás során szívüket-lelküket  beleadják ők is és örök darab maradhat. Apukák, férfiak készíthetnek bútorokat a babákhoz, hogy tudjanak hol aludni, enni, és a ruháknak is méltó helyük lehessen.