blog

Lukács babája

 

Régen készítettem rendelésre. Kitaláltunk (najó, Pais Dóra volt) egy olyan tanfolyamot, ahol mindenki maga elkészítheti olyan egyedire a babáját, amilyet rendelne tőlem. Így saját keze munkája lesz az arc elkészítése, a baba személyreszabása, ami az egyik legfontosabb része a babakészítésnek, ekkor születik meg a baba személyisége. Egy előre összeállított babát tudnak a résztvevők személyre szabni, arcot és hajat varázsolni nekik.

Lukács babája rendelésre készült. Kértek hozzá váltóruhát és kapott egy téli öltözéket. A raglán pulcsit nem tudtam összehozni, vagy 3-4szer lebontottam, de bő volt nagyon a háta még mindig. Az idő szűke miatt, nem kísérleteztem tovább, készült egy T alakú pulcsi. A lényeg, hogy meleg legyen :) Készült neki egy kék póló is, amire puha flanel teknőcök költöztek, egy kantáros és egy bélelt nadrág, valamint egy ing. Két alsót is varrtam, hogy lehessen váltani, kötöttem a már említett pulcsit, illetve a hozzátartozó sapkát és horgolt cipőt is visel.

Valamint először készítettem formás popsit :)

 

 

MandulaDolls_waldorf_doll_boy_clothes_7

MandulaDolls_waldorf_doll_boy_clothes_8

MandulaDolls_waldorf_doll_boy_clothes_3

MandulaDolls_waldorf_doll_boy_clothes_4

MandulaDolls_waldorf_doll_boy_clothes_5

MandulaDolls_waldorf_doll_boy_clothes_6

MandulaDolls_waldorf_doll_bottom

MandulaDolls_boy_clothes_T-shirt

MandulaDolls_boy_clothes_2

MandulaDolls_boy_clothes_1

MandulaDolls_boy_clothes_knitted_pullover_cap

Tags: 

Nagy pólyások

Végre, végre eljött a pillanat, hogy meg tudom mutatni a nagy pólyásokat.

Nyárra készültek, már Kapolcson is ott voltak a Művészetek Völgyében, majd az Óbudai Adventi Vásárban. Ami maradt, lefotóztam. Úgy érzem el kell végeznem egy fotós tanfolyamot, mert számomra ez a szűk keresztmetszet. Kaptam visszajelzést, hogy sokkal több fotó kéne, hogy jobban, alaposabban, több oldalról meg tudjátok nézni, amiket készítek/készítünk és teljesen jogos. Nagy álmom, hogy tudjak igazán jó képeket mutatni, amik valóban visszaadják a babák szépségét, kedvességét. Egyelőre csak rengeteg munkaórát emészt fel egy-egy fotó elkészítése és nem tetszik, elégedetlen vagyok és keveslem is. De amit sikerült fotózni, azt megmutatom :)

Tehát ezek a nagy pólyások, mózeskosárral együtt kb 30 cm hosszúak.

Hamarosan a Meskára is feltöltöm és a vásárláshoz is elérhetők lesznek :)

 

MandulaDolls_baby_rag_rose_carryingbasket_03_04 MandulaDolls_baby_rag_rose_carryingbasket_03_03 MandulaDolls_baby_rag_rose_carryingbasket_03_01 MandulaDolls_baby_rag_rose_carryingbasket_02_02 MandulaDolls_baby_rag_rose_carryingbasket_02_03 MandulaDolls_baby_rag_rose_carryingbasket_02_01 MandulaDolls_baby_rag_rose_carryingbasket_04_03 MandulaDolls_baby_rag_rose_carryingbasket_04_01 MandulaDolls_baby_rag_rose_carryingbasket_04_02

Babaház születése

Hosszú hónapok óta szeretnék készíteni egy babaházat. Egy szekrény babaházat. Egy olyat, amivel játszani lehet, de kicsit izgalmasabb, mint amit fából lehet kapni. Egy kicsit több annál. Kíváló időpontnak ígérkezett az Óbudai Advent, ahol van standom a babákkal. A háttérben remekül mutat majd a ház.

Gondoltuk készítünk egy próba babaházat, amin kipróbáljuk a tapétázást és a bútorok készítését. Sőt, a baba is egészen új, kifejezetten a babaházhoz készült.

Vettem egy világítással rendelkező vitrint, 210 magas. Mivel nálunk nem fér el, barátnőmhöz került, ahol is együtt dolgoztunk a projecten. A polcokat ki kellett cserélni, mert főként üvegpolcok voltak benne. Az ajtókat le kellett venni, mert nincs rá szükség.

Nekiálltunk tervezni. Néztem jó sok babaházas képet. Néztem jó sok bababútor készítő tutorialt. Semmi extrém nem volt benne, sőt, kifejezetten egyszerűen elkészíthetőek, mégis hetekig, hónapokig ne tudtam, hogy nekilátni. Hogy kezdjem el? Mekkora legyen? Milyen fazon? Inkább a kérdések és a tanácstalanság vezérelt, mint a tettek mezejének csábítása.

Mígnem, Ildikó kézbe vette a dolgokat és csepp kis ráérő idejében összeültünk és elkezdük, valóban elkezdtük, és az álom kezdett valósággá válni. Az első alkalommal azért még nem, hiszen egy teljes nap alatt sikerült megismernünk a közeli vendéglátó egység isteni indiai paradicsomlevesét és mexikói bulgur salátáját, valamint befúrtunk 16 lyukat. A második alkalommal du. 5-től hajnal 2-ig tapétáztunk. Kitaláltuk, megterveztük, levágtuk, tagasztottuk. Nem igazán fogta meg, de mi ragasztottuk. Ildikó még másnap is ragasztotta, mert reggelre lejött. Következő alkalommal egy gyors tervcsere történt, átbeszéltük milyen bútorok legyenek és nagyjából a méreteket, illetve leosztottuk a feladatok egy jó részét. Innentől külön dolgoztunk. Mérni, vágni, fűrészelni, fúrni, faragni, ragasztani...

A vásár november 25-én pénteken elkezdődött. A babaház még hírből sem volt kész. Közben rendeltem ezt-azt hozzá, mert nem tudtunk mindent mi elkészíteni. Néha jöttek érdeklődő, ismerős drukkerek kíváncsian a vásárba, hogy megnézzék az elkészült házat, de az még sehol sem volt. Már a világítás is megérkezett hozzá, de a babaház nem.

Mígnem, egy szép 30-ai szerdán némi szervezést követően az esti sötétségben kiszállították, átcipeltük a vásár egyrészén, Kristóf és Áron beállították és megcsodálhattuk a teljesen üres babaházat. Mert még mindig nincsen kész. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt, hogy ugyan imádjuk csinálni és tervezni és minden részlete kedves számunkra, de életünk csak egy apró töredékének figyelmét tudjuk rá áldozni jelenleg. Iskola, munka, család, vállalkozás, munka, család, advent, születésnap és minden egyéb, ami két ember életét színesíti. Na, az mind jelen van, sőt talán sokkal több is. De a lényeg, hogy megérkezett a várva várt csodás házikó és amennyi időt tudunk, a fejlesztésével töltünk.

Tegnap Áron bekötötte a világítást, a bútorok java elkészült, a parkettázás még várat magára, de anélkül is ház a ház :), és hamarosan bemutatjuk az első babaházunkat! Készen, vagy legalábbis használható babaház formájában.

10 óra tervezés és 16 lyuk kifúrása
10 óra tervezés és tapétázás
10 óra bútor gyártás és a világítás
és 4 kép, ami épphogy elkészült, ugyanis sosem jutott időben eszembe, így nem is lett remekmű egyik sem - de mégis némi dokumentáció

 

A jövendőbeli babaház Mandula Dolls_dollhouse_werk_1 A tapétázás kezdete Mandula Dolls_dollhouse_werk_2 És amikor beállítják a fiúk Mandula Dolls_dollhouse_werk_3 Valamint a készülő világítás Mandula Dolls_dollhouse_werk_4 És nem sokára... nem olyan sokára, érkezik a kész ház fotója is :)  

Tags: 

Liza hóesésben

 

Lizáról már készült jó néhány kép, de egyik sem lett az igazi. Itthon sötét van, nem igazán tudok éles és színpompás képeket készíteni, persze nem fogom csak a fényre :) De nagyon sokat számít. Így aztán, Lizával kimentünk kicsit az udvarra és pózolt nekem, míg Pali fiam körbe taposta az összes havat körülöttünk :) Az eddigi képeken Lizának kifejezetten hosszú arca volt, most viszont, hogy felcsatoltam a haját egész más lett, megváltozott az arca. Mit tesz egy kis fodrászkodás :)

 

Liza 35cm waldorf style doll with weft mohair hair_4

 

Liza 35cm waldorf style doll with weft mohair hair_5

 

Liza 35cm waldorf style doll with weft mohair hair_3

 

Liza 35cm waldorf style doll with weft mohair hair_2

 

Liza 35cm waldorf style doll with weft mohair hair_1

 

Tags: 

Anna - 22cm-es MandulaDolls :)

Még idén sikerült képeket készítenem Annáról, a 22 centis leány babáról.
Sapkája, kabátja tegnap készült el. Kabátja nem sikerült elég jól, a kifordított varrást nem tudom jól megvarrni, amikor a többi elemet is össze kell varrni együtt... Varrni, varrni, varrni :)

Így, év végén az ember kicsit nosztalgiázik, visszatekint az évre, évekre. Mi igen messzi vizekre eveztünk, a római kornál jártunk. Anna ugyanis megmászta az Amfiteátrum ősrégi falait. Mutatok is néhány képet róla :)

 

Készül a nagy útra, kicsit pihen előtte a napsütésben.

Anna 22cm fabric doll_2

 

A fárasztó mászás igénybe vette Annát, kicsit szétnéz félúton, hátát a sziklának támasztva.

Anna 22cm fabric doll_3

 

Már csak pár lépés!

Anna 22cm fabric doll_4

 

Anna a csúcson. Megérkezett, a szikla szélén, lábat lóbálva nézi a gyönyörű tájat. Innen a magasból egész más a kilátás.

Anna 22cm fabric doll_5

 

A tízórai elfogyasztása után, elpihent és sütteti a hasát a napon. Friss levegő és kellemes napsütés.

Anna 22cm fabric doll_6

 

És egy közeli kép:

Anna 22cm fabric doll_1

 

Ez volt Anna idei utolsó útja azt hiszem. Kellemesen elfáradt, reméljük nem ébred fel a petárdákra :)

Boldog új évet nektek is!

 

 

Tags: 

Leann sapkája

 

Leann karácsonykor új társra lel, kértek hozzá egy sapkát. Végtére is tél van :)

Ebből a színátmenetes fonalból készült, bojjtal a csúcsán.

 

Leann waldorf style doll

SAM_1898

SAM_1905

Leann waldorf style doll

 

 

Tags: 

A három testvér karácsonyra

 

Rendelésre készült a három nővér.

Egy 45 cm-es, egy 35 cm-es és egy 20 cm-es baba készült. A két nagy baba weft hajat, míg a kicsi fonalból készült hajat kapott. Weft-et használtam már, de most kipróbáltam egy más technikát: varrtam a hajat, eddig horgoltam mint általában a mohair hajat szoktam.

sisters

 

Lenke

Lenke_2

 

Esztus

Esztus_1 Esztus_2

 

Emma

Emma_2
Emma_3 Emma_4 Emma_5

 

 

Tags: 

Csücsökmanók az Adventi bazárra

Hónapok óta, több mint egy éve szerettem volna elkészíteni ezeket a manókat. A neten találtam egy fotót egy hasonló manóról és azóta egyre erősödött a vágyakozás :) Rendeltem Michael Miller design anyagokat, de azok is álltak hónapokig. Nem bírtam nekiállni.
Míg... egy szép, pina colada-s estén barátnőm kiszabta nekem a 12 testet, amíg egy készülőben lévő babára terveztük a tündér ruhát. Nagy lendületet adott, majd néhány nap múlva finom, puha flanelből megszülettek ők:

1SAM_1643

Velem jönnek a Pesthidegkúti Waldorf Adventi bazárra, gyertek ti is!

1SAM_1647 1SAM_1650 1SAM_1663 1SAM_1660 1SAM_1656 1SAM_1653

A manókat hamarosan a meskán is meg tudod venni, vagy email-ben jelezd melyik tetszik.

Találkozzunk a bazárban!

 

Tags: 

Karácsonyi babák

 

Némi kihagyás után, ismét készülnek babák.

Ritkán készítek rendelésre, de most a babák egy része 3 testvérnek lesz.

Az egyik legjobb rész a baba készítésében, amikor már készen van a baba, látni ki ő mi ő és elkezdem fejben tervezni a ruháját, a kollekciót. Van baba, amelyiknél most itt tartok, de van, amelyiknél még az arcot és a hajat is el kell készíteni.

Végre kipróbáltam a fehér hajfonalat, már nagyon rég óta vágytam rá. Puha, szöszöl, tiszta, méltóságteljes. Valamint tegnap elkezdtünk egy rózsaszín pulcsit kötni 1 éves Lenke babájának. Ő egy 22 centis babát kap, a testvérei nagyobbat.

Újdonság! :) A bazárra készülnek 22 centis babák is.

 

 

SAM_14542

SAM_14572

SAM_14582

 

 

Tags: